Popüler Yayınlar

28 Şubat 2013 Perşembe

30 YILDA ÖĞRENİLEN 4 KELİME



" Kırk sene ömrümde ve otuz sene tahsil hayatımda dört kelime ile dört kelam öğrendim. Kelimelerden maksat: Mana-yı harfi, mana-yı ismi, niyet ve nazardır." ( Katre Risalesi )



MANA-YI HARFİ: Kainata ve içindeki varlıklara, onu yapan yani ALLH c.c. hesabına bakmak demektir.  "Ne güzel yaratılmış!"



MANA-YI İSMİ: Varlığa kendi hesabına bakmak demektir. Bu bakışta yaratıcı hesabına bakılmadığı için, bütün güzellikler ve kemalat varlığın kendisine verilir. "Ne güzel!"



Bir güzelliğe bakınca iki tür ifade ile tarif yapılır. Birincisi, "Ne güzel yaratılmış!" ikincisi ise "Ne güzel!" dir. İşte; "Ne güzel yaratılmış!" demek mana-yı harfi ile bakmak, "Ne güzel!" demek ise mana-yı ismiyle bakmak demektir. Bu iki cümle yukarıdaki iki kavramın farkını ortaya koyar.



NİYET: Daha çok, yaptığımız işlerde, içimizde taşıdığımız amacı ifade eder. Mesela bir insana yardım ederken, "Niçin yardım ediyorum?" sorusunun cevabı, niyette gizlidir. ALLAH c.c. yaptığımız işe değil, taşıdığımız niyete göre mükafat verecektir.



NAZAR: Olay ve hadiseleri değerlendirme açımızı ifade eder. Başımıza gelen bir olayı değerlendirmemiz o olaya olan bakış açımıza göre değişir. Ölüm gibi bir olaya kimi ebedi yokluk olarak bakarken, kimi de ebedi saadet olarak bakar. İşte bu bakış için "nazar" kavramı kullanılmıştır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder