Popüler Yayınlar

3 Ağustos 2013 Cumartesi

Annelerinden izin alıp eyleme giden Y kuşağı!

10.06.2013
Annelerinden izin alıp eyleme giden Y kuşağı!
BURAK KARA / VATAN


Gezi eylemlerinin en dikkat çeken kitlesi, hiç şüphesiz yıllarca “apolitik, duyarsız, bilgisayar başından kalkmıyor” diye suçlanan gençler oldu! Sosyologların “Y Kuşağı” olarak adlandırdığı bu gençler; zekaları, donanımları, espri anlayışları ve sahip oldukları iyimserlikle yeni dünya düzeninin mimarları olacaklar. Peki, kim bu çocuklar?

En fazla sağlığa para harcıyorlar

- En çok sağlıkla ilgili ürün ve hizmetler için harcama yapıyorlar.

- Kıyafet ve güzellik/bakım harcamaları ise en az ödeme yapılan kalemler.

- Dünyada Y kuşağının % 65’i tek başlarına alışveriş yapmıyor.

- Türkiye’de ise Y kuşağının % 66’sı sevgilileri, arkadaşları veya aile bireyleri ile alışverişe çıkıyor.

- Y kuşağının % 81’i toplu taşıma ile seyahat ediyor.

Depresyon & anksiyete bu kuşağın hastalığı

Y kuşağı çok sabırsız. Sürekli şikayet eden ve zor olan için uğraş vermeyen bu kuşak, popüler kültürle iç içe büyüdüğünden de hayatın kolay olmasını istiyor. Ancak hayatın çok da kolay olmadığı gerçeği ile yüzleşince depresyon, anksiyate, panik atak gibi sorunlar yaşıyorlar. Bugün en yaygın hastalığının depresyon olması da bundan.

BORÇ İÇİNDE ÖLECEKLER

Y kuşağı doğduklarından beri üzerlerinde pazarlama baskısı vardır, dolayısıyla tam bir tüketim jenerasyonudur. Para kazanmaya başladıklarıda, tüm kazandıklarını harcayacak ve birikim yapamayacaklardır. Tatmin olmaları zordur ve sabırsızlardır. Yani kazandıklarının tümünü harcadıkları gibi kazandıkları asla yetmeyecek, hemen kredi çekeceklerdir. Borç içinde ölebilirler. Bunlar için iyi geliştirilmiş kişisel finans yönetimi uygulamaları gerekli olacaktır. Ayrıca bebekliklerinden beri her türlü pazarlama ve reklam taktiği uygulandığı için orta yaşlarında bunlara bir şey pazarlamaya gerek kalmayacaktır, kendi kendilerine talep yaratır duruma gelebilirler. Gördükleri ürünü veya servisi kendi kendilerine pazarlayacaklardır. 30 sene sonra milyarlar edecek katma değerli servisler üretebilirler.

Y KUŞAĞI NEDEN ÖNEMLİ?

EN KÜÇÜĞÜ 18 EN BÜYÜĞÜ 33 YAŞINDA


Dünyadaki 7 milyar nüfusun 1,8 milyarını oluşturuyorlar.

2025 yılı itibariyle dünyada çalışan nüfusunun %75’ini oluşturması bekleniyor.

TARİHTEKİ EN EĞİTİMLİ NESİL


2018 yılı itibariyle bir önceki nesilden daha fazla harcama gücüne sahip olacaklar

Ekonomik belirsizlikler, 11 Eylül, Tsunami, internet, akıllı telefonlar ve Facebook hayatlarını değiştiren etkenler

BEKLENTİLERİ YÜKSEK VE NARSİSTLER


İnternet ile büyüyen nesil olarak Y kuşağı, kendisinden öncekilere göre çok farklı şekilde iletişim kuruyor ve beklentileri de farklılaşıyor. NARSİSTLER ve bu nedenle kendileri ile yarışıyorlar.

68 KUŞAĞINA HİÇ BENZEMİYORLAR


Hayata geç atılıyorlar, bir çoğu aileleriyle yaşıyor. Erkeklerin çocuk bakmasını normal görüyorlar, 68 kuşağı çiçek çocukları gibi gibi ütopik sosyalizm istemiyorlar, küresel ekonomiye inanıyorlar ve hızla zengin olmak istiyorlar.

APOLİTİK VE KONFOMİSTLER


Kıyafetlerine önem veriyorlar, Hippi değiller. Trendlere liderlik ediyorlar, Kapitalist ekonomik sistemi iyileştirmeye ve kendi konforları için arttırmaya çalışıyorlar. Beğenilmek onlar için önemli. Apolitikler, inovatif gelişmeler onları heyecanlandırıyor.

iPad’ten kitap okuyorlar

Y kuşağının iPad’ten en çok okudukları yazarlardan biri Sebahattin Ali. 50 yıl önce yazdığı Kürk Mantolu Madonna Y kuşağı favori kitabı.

En çok oynadıkları oyunlar

Grand Theft Auto, Call of Duty fenomen oyunları. Bu oyunların ana fikri şehirde çatışma üzerine.

En çok dinledikleri müzik

Kurt Cobain ile başlayan bir süreç ardından Eminem’in 12 milyon satan “Relapse” albümü ile sürdü. Limp Bizkit, Blink-182, Linkin Park, Justin Timberlake, Daft Punk, Britney Spears, Papa Roach gibi müzik gruplarını çıkarttı. Bu kuşak Rihanna da dinliyor, Beyonce de...

Artic Monkeys gibi Indie müzik gruplarını da.

Vampire Weekend ve Two Doors Cinema Club’ın arkasından koşuyorlar ki bu gruplar da dünyaya açılıyor.

Amaçları farklı olmak

Aslında amaçları hep farklı olmak. Diğer herkesten farklı yaşamak. Sürünün peşinden gitmemek. Amerikan bağımsız sineması ve ufak bütçeli Avrupa filmlerini izliyorlar. Quentin Tarantino, Wes Anderson, Tim Burton filmleri bu kuşak için ikonlar yaratmış durumda.

En çok takip ettikleri

En çok parayı festival, konser ve sergilere harcıyorlar. Ucuz uçak biletlerini takip ediyorlar, sık sık yurtdışına gidiyorlar, Craig List gibi oda kiralama sitelerinden şehir merkezinde hesaplı odalar kiralıyorlar. Hepsi birer dünya vatandaşı, ölmeden önce yapmak istedikleri listeleri var (to do list) ve bunları bir bir gerçekleştiriyorlar.

Satın alma kararları

Y kuşağı, mağazalardaki satış elemanlarının fikirlerine önem veriyor. Bu fikirler %29’unun satın alma kararını belirliyor, oysa ki başkasının fikrine önem vermek diğer jenerasyonlarda yalnızca %19. İndirimler daha yaşlı kuşakların %65’inin ilgisini çekerken Y kuşağının %51’ini çekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder