Popüler Yayınlar

3 Ağustos 2013 Cumartesi

Y Kuşağı Yaşam Basamakları

Y Kuşağı Yaşam BasamaklarıConento’nun online veri toplama yöntemi ile yaptığı araştırmaya katılan 18-35 yaş arası (en az lise mezunu) 331 genç yetişkiniyle yaptığı araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göz atalım istedim. 

Türkiye’de  doğum tarihleri ve internet tüketim alışkanlıkları açısından 5 milyon civarı Y kuşağını temsil eden genç yetişkinlikler bulunmaktadır. 

Ülkemizde Y kuşağının demografik büyüklüğü aslında 25.5 milyon.  

Conento’nun Türkiye’de yapmış olduğu Y kuşağı araştırma raporuna göre;

Batılı kaynaklara bakıldığında, Y kuşağı betimlemeleri genellikle bizim gruplarımızdan Bireyci etrafında yoğunlaşıyor. 

Oysa Türkiye’de bu kuşağın tek bir yüzü yok. 

İçinde bulundukları ortam, okul, aile, medeni durum, çocuk sahipliği ve cinsiyet gibi faktörler yaşamdan beklentilerini belirgin biçimde ayrıştırıyor. 

Evet, hepsi online ama kimisi 7 gün 24 saat, kimisi ise haftada 3 – 4 gün. Evet, hepsi hayattan daha fazla keyif almak istiyor ama kimi bunu arkadaşlarıyla gezerken, kimi ise çocuğu ile vakit geçirirken hissediyor. 

Bu kuşağı diğerlerinden ayıran en önemli özellik, önlerine konulan iş, okul, evlilik gibi durumları sorgulamadan kabul etmiyor olmaları. 

Mesela Y kuşağı anneleri, çocuklarıyla vakit geçirmeyi en önemli keyif alanı olarak görseler de eşleriyle el ele Beyoğlu’nda gezerken, en ucuz çocuk oyuncağı için online sitelerde vakit geçirirken ya da anne – çocuk sitelerinde deneyimlerini paylaşırken de kendilerini özgür hissedebiliyorlar.

Ülkemizin çok çabuk yaşlanan genç yetişkinleri için kırılma noktası, evlilik ve çalışma hayatı. 

Bu durumda Bireyciler, diğerlerinden ayrışıp okuldaki tarzlarını iş hayatında da sürdürmeye gayret ediyor ve evlilik meselesine mümkün olduğunca mesafeli duruyor. 

Bu grup, çalışma alanını bile sosyalleşme, kendini geliştirme, hatta eğlence alanı olarak görüyor. 

Bu talebine cevap vermeyen iş ortamlarında mutsuz olup ayrılmanın yolunu arıyor. Zira onlar için bireysel özgürlük alanı, temel ihtiyaç listesinde yer alıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder