Popüler Yayınlar

6 Mayıs 2013 Pazartesi

BÇG’nin kuruluşunda bulunan 3 general tutuklandı


16 Şubat 2013
- ANKARA
 
28 Şubat soruşturması kapsamında çarşamba ve perşembe günleri 8 emekli askerin tutuklanmasının ardından dün de Ankara, İzmir ve İstanbul’da 7 emekli general gözaltına alındı.
Savcılık sorgularının ardından tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edilen 6 emekli askerden 3’ü tutuklandı, 3.’ü ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

Emekli Koramiral Aydan Erol, emekli Tümgeneral Şevket Turan ve emekli Tuğamiral İsmail Ruhsar Sümer tutuklandı. Emekli Korgeneral Ahmet Atalay Efeer, emekli Tümamiral Muhtafa Özbey ile emekli Tuğgeneral İzzettin Gürdal ise adli kontrol şartıyla salıverildi. 

Eski Hv. K. K. emekli Orgeneral Ergin Celasin de savcılık sorgusundan sonra serbest bırakıldı. Zanlılara yöneltilen soruların çoğunun, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir’in de katıldığı 7 Nisan 1997 tarihli BÇG toplantısıyla ilgili olduğu öğrenildi.

28 Şubat soruşturması kapsamında gözaltına alınan emekli generallere, 7 Nisan 1997’deki toplantıda görüşülen BÇG ve irtica konusunda alınacak tedbirlere ilişkin hazırlanan 6 sayfalık raporun kim ya kimlerin emriyle hazırlandığı, hazırlanan raporun daha sonra kimlere arz edildiği soruları yöneltildi. 


Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ergin Celasin, BÇG’nin 7 Nisan’da yaptığı toplantıya katılmadığını hatta kendisine bu yönde bir çağrı da gelmediğini kaydetti. 

Edinilen bilgilere göre Celasin’e 78 soru soruldu. Emekli paşa bu sorulardan sadece 5’ine cevap verdi. 

Diğer sorular için “Belgenin içeriği konusunda bilgim yoktur.” ifadelerini kullandı. Soruşturma savcısı Kemal Çetin, Celasin’e  Sincan’da yürütülen tanklarla ilgili olarak da bazı sorular yöneltti. 

“Tankların yürütülmesinden sonra başbakan ve yardımcılarının bu olayı askerî müdahalenin bir habercisi olarak değerlendirdikleri anlaşılmaktadır. 

Gazetelerde askerî müdahale belirtisi olarak manşetlere taşınmış ve takip eden süreçte hükümetin ayrılmak zorunda olduğu açıkça görülmüştür. 

Bu konuda neler söylemek istersiniz?” şeklindeki soruya Celasin’in, “Bu konuda benim herhangi bir sorumluluğum yoktur. Hava Kuvvetleri’nde kurmay başkanı idim. Suçlamayı kabul etmiyorum. Ben de gazete ve televizyondan duydum.” karşılığını verdiği öğrenildi.


Celasin’e müşteki Tamer Tatar’a gönderilen CD içerisinde yer alan “Ağustos 1998 tarihli yükseköğretim kurumlarında başörtüsü–türban sorunu konulu andıç başlıklı müşavir Dz. Kur. Yr. Turgut ak imzalı Uygundur –Uygun değildir.” şeklindeki belge de gösterildi. 


Belgenin BÇG faaliyeti kapsamında hazırlanıp hazırlanmadığı soruldu. 

Celasin, “Belgedeki imza bana aittir. Benim Milli Güvenlik Kurulu genel sekreteri olduğum dönemde düzenlenen bir belgedir. Belge MGK Genel Sekreterliği Müşavirliği’nden gelen bir belgedir. 

Başbakanlık’ta kurulan Uygulamayı Takip ve Koordinasyon Kurulu’nda görüşülmesi amacıyla hazırlanmıştır. İmzamın yanındaki notu da ben düşmüşüm. Belgeyi Başbakanlık’taki UTKK’ya göndermişim. 

Belgedeki ‘toplantı sonunda miatlı somut icraata yönelik kararlar çıksın’ şeklindeki yazı bana ait. Belge benim talimatımla hazırlanan bir belge değildir.” dedi. 

Söz konusu toplantıların yapıldığı tarihte yurt dışında olduğunu söyleyen Celasin, savcılık sorgusunun ardından salıverildi.

İRTİCAYLA MÜCADELE KONSEPTİ SORULDU

 
Ardından diğer şüphelilerin sorgusuna geçildi. Zanlılara 1997 tarihli belge ile dördüncü maddesinde yer alan BÇG’nin irtica ile mücadele konsepti ve bu konsepte bağlı olarak TSK içindeki örgütlenme soruldu. Şüpheliler, söz konusu belge ve toplantı üzerinden uzun süre geçtiğini, bundan dolayı da hatırlamadıklarını savundu. 


Savcılık sorguları tamamlanan emekli Koramiral Aydan Erol, emekli Korgeneral Ahmet Atalay Efeer, emekli Tümgeneral Şevket Turan, emekli Tümamiral Mustafa Özbey, emekli Tuğamiral İsmail Ruhsar Sümer ve emekli Tuğgeneral İzzettin Gürdal tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Aydan Erol, Şevket Turan ve İsmail Ruhsar Sümer tutuklandı. Ahmet Atalay Efeer, Muhtafa Özbey ile İzzettin Gürdal ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
 

 Öte yandan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Koramiral Aydın Erol’un ismi 28 Şubat sürecinde hazırlanan BÇGBilgi İhtiyaçları konulu belgede yer alıyor. 

İki sayfalık belgede imzası bulunan Erol, her askerî birimden bölgelerindeki valiler, kaymakamlar, belediye başkanları ve daire başkanlarının siyasi görüşleri, biyografileri ile siyasi partilerin il ve ilçe teşkilatı yönetim kadroları, yerel TV ve gazeteler, meslek kuruluşları, yükseköğretim kurumları, sendikalar ve konfederasyonlar hakkında bilgi talebinde bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder