Popüler Yayınlar

23 Nisan 2013 Salı

Erzurum’da Alvarlı Efe buluşması

21 Nisan 2013

Alim, mürşid, mutasavvıf ve şair Alvarlı Efe Hazretleri, Erzurum’da gerçekleştirilecek bir dizi etkinlikle anılacak. 

Etkinlikte uluslararası bir sempozyumun yanı sıra Alvarlı Efe’nin bestelenmiş şiirlerinden oluşan bir konser ile şiirlerinin usta hattat ve müzehhipler tarafından yorumlandığı bir sergi de yer alıyor.

Halk arasında yaygın olarak ‘Alvarlı Efe’ ismiyle nam salmış Hâce Muhammet Lütfi Hazretleri, memleketi Erzurum’da kapsamlı bir etkinlikle anılıyor. Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Atatürk Üniversitesi ve Alvarlı Efe Hazretleri İlim ve Sosyal Hizmetler Vakfı tarafından düzenlenen etkinlik, 22-27 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

İnsanlığa ve İslâmiyet’e adadığı doksan yıllık ömrünü 1956’da Rahmet-i Rahman’a kavuşarak tamamlayan Alvarlı Efe ilk kez uluslararası bir sempozyum, bestelenmiş şiirlerinden oluşan bir konser ve şiirlerinin gelenekli Türk İslam sanatlarında yorumlandığı bir serginin yer alacağı kapsamlı bir etkinlikle anılmış olacak.


Sergi, konser, sempozyum...

Anma programı, 22 Nisan’da Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi Fuayesi’ndeki sergi açılışı ile başlayacak. Hüsn-i hat, tezhip, şükûfe, ebru, çini ve naht sanat dallarında hazırlanan sergi, 27 Nisan’a kadar açık kalacak. Sergi, Efe Hazretleri’nin Hulâsatü’l Hakayık adlı divanında yer alan şiirlerinden beyit ve dörtlüklerin bu sanatlarda yorumlanmış eserlerini içerecek.

Gelenekli Türk İslam sanatlarında birkaç tema etrafında yürütülen sergi uygulamasına alternatif sunan etkinlik, aynı zamanda İslam medeniyetinin bedii zevklerle ve estetikle ikame ve ihya edileceğini vurgulaması bakımından da önem taşıyor.

Serginin bir başka özelliği ise Efe Hazretleri Vakfı’nın İstanbul Hekimoğlu Ali Paşa Külliyesi’nde faaliyete geçirdiği Uygulamalı Türk İslâm Sanatları Kütüphanesi ve Konya Destegül Güzel Sanatlar Mektebi’ndeki  hizmetlere öncülük eden hattat Hüseyin Kutlu ile buralarda ders veren hocaların ve eğitimlerini tamamlayan sanatçıların eserlerinden oluşması.

Anma etkinliğinin önemli bir parçası da 25-26 Nisan tarihlerinde, aynı merkezde gerçekleştirilecek olan “Hace Muhammed Lütfi Sempozyumu”. Birinci gününde Ahmet Hatipoğlu yönetimindeki koronun konser vereceği sempozyumda; şiirleri ile ilgili yapılan çalışmalardan mutasavvıf kişiliğine, alim ve mürşit olarak portresinden İstiklal Savaşı’nda gösterdiği yararlılıklara kadar Alvarlı Efe’nin pek çok yönü, sunulacak bildirilerin konusu olacak.

26 Nisan akşamı Bilim Kültür ve Sanat Derneği (BİKSAD) tarafından düzenlenen ve Alvarlı Efe’nin, halk müziği ve tekke musikisinin çeşitli formlarında bestelenmiş şiirlerini içeren bir konser verilecek. Konserde güfteleri Hulâsatü’l Hakayık’tan alınan eserler, Efe Hazretleri’ne gönül vermiş sazende, hanende, semazen ve zakirler tarafından seslendirilecek.

Fethullah Gülen Hocaefendi, “Hayata gözlerimi açtığım zaman, onun ağzının şerbetine susamış pek çok gönül gibi peder ve validemi de o dupduru kaynağın başında buldum.” dediği Efe Hazretleri’nin yaşadığı dönemde nasıl sevildiğini, çevresini nasıl etkilediğini şu cümlelerle ifade ediyor: “O konuşurken biz, yeni, şimdiye kadar yere inmemiş bir kısım semavî şeyler dinliyor gibi kulak kesiliyor ve böyle bir atmosfer içinde dinliyorduk.”

Sıra davete icabet edeceklerde

İlmi ve irfanı ile yaşadığı dönemi aydınlatan Alvarlı Efe, örnek hayatı ve eserleri ile yolumuzu aydınlatmayı bugün de sürdürüyor. Gerçekleştirilecek anma etkinliği de bunun en güzel kanıtı. Bilindiği gibi anma etkinliği, anılan kişi için değil; o kişiyi ananlar içindir.

Erzurum’da gerçekleştirilen etkinliği düzenleyenler, etkinlikte rol alacak sanatçılar ve bilim adamları, o irfan ve muhabbet membaının farklı yönlerine işaret ederek üzerlerine düşeni yapmış görünüyor. Şimdi ise sıra, davete icabet edip bu etkinliklerden nasipdar olacaklara gelmiş görünüyor.

‘Güzeli güzel gözler’

Anma programı çerçevesinde 22 Nisan’da açılacak sergide, Efe Hazretleri’nin şiirlerinden hüsn-i hat, tezhip, şükûfe, ebru, çini ve naht sanat dallarında hazırlanmış 69 eser yer alacak.

“Âşık der güzel gözler/ Gözlerim güzel gözler/ Çirkini ejder yutsun/ Güzeli güzel gözler.” yazılı, Ersan Perçem imzalı celi sülüs levha da bu eserlerden biri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder