Popüler Yayınlar

24 Şubat 2013 Pazar

KELİMELERİN TARİHİ - OSCAR



OSCAR

1929 ilkbaharında, Sinema Filmi Sanatları ve Bilimleri Akademisi 1927-1928 sezonunda çekilen filmlere ödüller vererek en iyi sinema filmlerine her yıl ödül verme organizasyonunu ilk olarak gerçekleştirdi.

O zamana kadar elinde bir kılınç tutan 10 inch boyutunda altın kaplama bronz heykel yalnızca "heykelcik" olarak adlandırılıyordu. 1931 yılında Akademi'de kütüphaneci olarak çalışan Margaret Herrick, işindeki ilk gününde heykelciklerden birini görünce ve kendisine heykelciğin en değerli ödül olduğu söylendiğinde Texas'ta meyve-sebze yetiştiren amcası Oscar Pierce'i kastederek "Amcam Oscar'a ne kadar çok benziyor!" dedi.

Bu olay Hollywood'un en meşhur hikayelerinden birisi haline geldi. Daha sonra bir Hollywood köşe yazarı yazısında heykelciği "OSCAR" olarak nitelendirdi. Zamanla Akademi'nin yöneticisi olan Bayan Herrick tuhaf bir şaka yaptığını, aslında amcasını ( Oscar'ı ) hayatında hiç görmediğini ve amcasının tipini hiç bilmediğini bildiren bir mektubu editör Merriam Webster'a yolladı.

Ayrıca Akademinin her yıl bu ödülü (heykelciği) verirken Oscar diye adlandırarak itibarını ve saygınlığını kaybettiğini söyledi. Fakat bu sözler de ödülün adını değiştirmeye yetmedi ve dünyanın en büyük film ödülü adını küçük bir espriden almış oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder