DEMOCRATUS’UN KURUCUSU MURAT AYDEMIR (SAĞDA) VE SITENIN YAZILIMCISI CANER TÜRKMEN (SOLDA) |
31 Mart 2013
ÖNER YİĞİT
Democratus, sanal dünyanın online meclisi. Mevcut sosyal ağlardan farkı
vekil seçilebiliyor olması. Burada fikirleri en çok oy alanlar vekil
oluyor.
Dijital alemin vekilleri gündem tasarısı sunabiliyor, tartışma
konularını referanduma götürebiliyor. Silikon Vadisi’nden yatırım alan
sitede her cuma vekil seçimleri yapılıyor.
İnternetin sunduğu imkânlarla herkesin, ülke yönetimine ve sosyal hayata anında hakim olacağı özel bir demokratik ağ veya online bir meclis kurmak!
Democratus’un keşfedildiği günlerde anayasa referandumunu yaşayan Türkiye’de günlük hayat siyasi fikirlere teslim olmuşken, “Herkesin bir fikri var” diyen girişimci, bireylerin fikir ve görüşlerini paylaşmak istedikleri kadar siyasilerin de bu fikirleri öğrenmek için can attığını fark eder.
İşte Democratus, fikrini söylemek isteyenlerle bu fikirleri merak edenler arasında bir köprü olarak planlanır.
Bilişim sektörünün içinden gelmeyen Aydemir, öncelikle başarısız olmuş girişim sahiplerine ulaşır ve ‘ne yapmaması’ gerektiğini dinleyip not eder.
Sonrasında Silikon Vadisi’nde başarılı olmuş global projelerin hikâyelerini araştırarak kendisine bir yol haritası çizer. ABD yerine Türkiye’yi, San Francisco yerine İstanbul’u merkez kabul eder.
Projesini global bir marka olmak için kurgular. Bu sebeple projeye dünyanın her yerinde benzer anlamları çağrıştıran ‘Democratus’ ismini uygun görür.
Güç sahiplerinin değil, toplumun yanında bir sistem
Diktatör ve manipülasyonların yerine, toplumların kendi kendilerini yönettikleri şeffaf ve demokratik bir dünya hayal eden Aydemir, her zaman güç sahiplerinin değil, toplumların yanında olmayı temel prensip olarak belirler.
Planlar hazır olduğunda, ihtiyaç duyduğu ilk sermaye ise orta halli bir devlet memuru olan babasının emektar 1989 model BMW’sinin satışından gelir.
Böylece garajdan çıkan Democratus, Aralık 2011’de sadece Boğaziçi Üniversitesi’nden sınırlı sayıda insanın haberdar olduğu mütevazı bir site olarak test yayınına başlar.
Yazılım uzmanı ve Democratus’un diğer ortağı Caner Türkmen’in Ocak 2012’de projeye katılımıyla çalışmalar iyice hızlanır.
Nisan 2012’de California’nın köklü yatırım fonlarından Kaufman Foundation tarafından Türkiye’nin gelecek vaat eden beş projesinden biri olarak gösterilen www.democratus.com ilk yatırımını da böylece alır.
Bu yatırımı yerli bir girişim fonu olan Doğa Girişim’in yaptığı ilk tur yatırım izler. Projeye son destek Özyeğin Üniversitesi Girişim Fabrikası’ndan gelir.
Bu destekle site Şubat 2013’te Türkiye’ye yayın yapmaya hazır hale gelir. Democratus, 14 aylık test yayını süresince kulaktan kulağa duyularak kazandığı 8 bin üye tarafından ısrarlı bir şekilde kullanılır.
Site Şubat 2013’e kadar 300 bin defa ziyaret edilir ve her bir ziyaretçi için kullanım süresi günlük ortalama 17 dakikadır.
Türkiye merkezli Democratus tüm ülkelere yayın yapar hale gelmek istiyor. Amaçları toplumların doğrudan demokrasiyi deneyimlemeleri, insanların fikirleriyle dünyayı şekillendirebilmeleri.
Bu yüzden site çok yakında Arapça, İngilizce ve İbranice yayın yapacak. Bu sayede Ortadoğu, ABD ve Avrupa devletlerine Democratus’u açabilecekler.
Günümüzde insanların artık daha çok mobil yaşadıklarını söyleyen genç girişimci, mobil uygulamaları da birkaç hafta içinde faaliyete geçirecek.
Democratus Meclisi vekilleri
Sanal vekil olmak ayrıcalıklı hissettiriyorSüreyha Aydın Bahçeşehir Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü (23): Democratus Meclisi ortamının seviyeli olması kimi zaman yumrukların uçuştuğu TBMM’den bile daha ileri konuma gelmesini sağlıyor.
Meclis’te oylanan gündemlerle bilgi paylaşımı sağlanırken değişik perspektiflere şahit oluyorum ve en önemlisi belki de karşımdakinin de ben gibi insan olduğunu fark ederek ondan korkmanın, ona ön yargılı yaklaşmanın yersiz olduğunu fark ediyorum.
Burada vekil olmak insanı ayrıcalıklı hissettiriyor. Kucaklayıcı ve bilge bir ortam var bu sitede, yolu açık olsun!
Sosyal ve siyasî olarak doyuyorum
Alperen Cihan Çetinkaya Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi (22):
Democratus’ta farklı siyasi görüşlere sahip kişilerin olması ve farklı perspektiflerin sizi her geçen gün geliştirmesi şu an için Türkiye şartlarında bulunmaz bir fırsat.
Entelektüellik seviyesi günden güne artıyor. ‘Fikirlerimi paylaştım, hiçbir şey olmadı’ algısı bir an bile oluşmuyor zira artık bir şeyler olmasından ziyade sosyal ve siyasi olarak doyuşunuz ve diğer insanlardan aldığınız enerji yetip artıyor.
Vekillerin gündemi belirlemesi önemli
Selin Kayaalp Dumlupınar Üniversitesi Mimari Restorasyon (22):
Democratus, gündemi takip etme ve gündemdeki olayları anında tartışma imkânı sağlıyor.
Ayrıca aktif ve beğenilen kişilerin vekil olarak herkese ulaşması ve gündemi belirlemesi açısından da önem teşkil ediyor.
Farklı fikirleri tanımak iyidir
Can Beysanoğlu ODTÜ SBKY öğrencisi:
Demokratik toplumsal bir alanın oluşturulması, farklı fikirlerin güvenilir bir platformda özgürce paylaşılmasıyla yaklaşılacak bir hedef.
Farklı fikirleri tanımak karşılıklı etkileşimi güçlendirecek, bu da bizi sıhhatli bir toplum kılacaktır.
Benimsemeyebilirsin ama saygı duy!
Ersagun ÖZTÜRK Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi (20):
Tartışmaların seviyeli ve ciddi olması en büyük artısı. Benimsemediğiniz bir ses için ‘saygı duy’ butonu konulması bunun güzel bir örneği.
Vekil seçilmek için uygulanan puanlama sistemini gayet adaletli buluyorum. Her gün değişen ve sadece vekillerin yazabildiği 7 tasarı ise vekil seçilenlerin seslerini bütün üyelere rahatça duyurabilmeleri açısından çok iyi düşünülmüş.
Sanal mazbatalı sanal vekiller
Democratus; gündeme dair fikri olan, düşünen, araştıran ve yaşadığı çevreye karşı duyarsız kalamayan kişilerin bir araya geldiği ve ülke gündemini tartıştığı bir platform, özelleşmiş sosyal bir ağ. Aynı zamanda alanında ilk online meclis.
Bireyler fikirlerini paylaşmak, yaşadıkları çevreyi şekillendirmek isterken siyaset kurumları ve medya da toplumun ne düşündüğünden haberdar olmayı talep ediyor.
Democratus, pratikte bu iki grup arasında bir köprü olmayı hedefliyor.
Democratus kullanıcıları 200 karakter kısıtlamalı ‘ses’ denilen paylaşımlarda bulunarak gündemi konuşuyor.
Ana sayfalarında yer alan ‘meclis’ penceresinden günlük yenilenen 7 referandum maddesini oylayarak ülke gündemini şekillendiriyorlar.
Kullanıcılar, her hafta yapılan vekil seçimlerinde fikirlerini beğendikleri on kullanıcıya vekil oyu verebiliyor. Bu oyların haricinde kullanıcıların sitede yaptıkları her aktivite bir katma değerle ‘haftalık kullanıcı puanı’na dönüşerek tüm üyelerin dahil olduğu bir sıralama oluşturuluyor.
Her hafta cuma günü yapılan genel seçimlerde en yüksek puana sahip 50 aday mazbatasını alarak Democratus Meclisi’nde görev başı yapıyor.
Bu sayede sitede her hafta seçilen vekiller, 7 gün süresince gündem tasarısı girerek site kullanıcılarına günlük referandum sunma hakkına sahip oluyor.
Democratus kullanıcılarının gündemlere verdiği oylar da sosyolojik veri olarak incelenebilir ve topluma genellenebilir bir örneklem olacak nitelikte depolanıyor.
İlgilendiği konuları ve kurumları takip etmek, onların yönetimine dahil olmak isteyenler için #gündem sayfalarını hazırlayan Democratus’ta, bu sayfalar aracılığıyla ilgilenilen kurum ve konuların #link’lerini takibe alarak, bu #linklerin bağlı olduğu sayfalarda ilgili konu ve kurumun gündemi sayfa takipçileri tarafından belirleniyor.
Karar verici mekanizmaların yani siyasetçilerin, oy verenlerle ilişkisine yeni bir boyut getirmeyi hedefleyen Democratus, kamuoyunun nabzını her gün yansıtmayı ve bu sayede liderlerin toplumun düşüncelerine ulaşımını kolaylaştırmayı planlıyor.
Türkiye’den sonra rotasını önce Ortadoğu’ya ardından Kuzey Amerika’ya çevirmeyi planlayan Democratus, Silikon Vadisi’ndeki yatırımcısının da desteğiyle Amerika’da eyalet bazlı online meclis sistemleri oluşturmayı düşünüyor.
http://www.zaman.com.tr/pazar_online-meclis-ihrac-edecekler_2071964.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder